>

Πάγωσε η κτηματαγορά, καταρρέει η οικοδομή Σε «παύση» οικοδομικής δραστηριότητας έχουν προχωρήσει οι κατασκευαστές βλέποντας ότι τα νεόδμητα διαμερίσματα που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια παραμένουν απούλητα και το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει περιοριστεί σημαντικά. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν περιορίσει σημαντικά τα συμβόλαια αντιπαροχής περιμένοντας μεταξύ άλλων πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα αρκετοί κατασκευαστές, ενώ είχαν έρθει αρχικά σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να προχωρήσουν σε αντιπαροχές, τώρα το ξανασκέφτονται και ζητούν να μην προχωρήσουν στην ανάπτυξη του ακινήτου. Οι τιμές των ακινήτων, όμως, όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο, δεν σημειώνουν σημαντική πτώση και μόνο σε ορισμένες περιοχές όπου υπήρξε έντονη ανοικοδόμηση παρατηρείται μείωση τιμών άνω του 10%.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί αλλά και εκείνης που θα ακολουθήσει είναι τα στοιχεία της οικοδομικής δραστηριότητας για τον Φεβρουάριο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, που παρουσίασε ελεύθερη πτώση. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μείωση κατά 23,1% στον αριθμό οικοδομικών αδειών, κατά 41,0% στην επιφάνεια και κατά 45,0% στον όγκο. Ειδικά η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί το 98,3% της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (η δημόσια περιορίζεται στο 1,7%), παρουσίασε μεταξύ του Φεβρουαρίου 2009 και του Φεβρουαρίου 2010 μείωση κατά 22,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 38,8% στην επιφάνεια και κατά 42,8% στον όγκο.

Στην περιφέρεια Αττικής ο αριθμός αδειών της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 33,1%, στη Στερεά Ελλάδα κατά 31,4% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά 30,6%. Σημαντική μείωση σημειώθηκε επίσης στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας κατά 26,0%, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 22,8% και στην Κρήτη κατά 20,4%. Στην Πελοπόννησο η μείωση ήταν 15,8%, στο Νότιο Αιγαίο 15,1%, στη Θεσσαλία 12,9% και στο Βόρειο Αιγαίο 12,6%.

Τέλος, η μείωση στην έκδοση του αριθμού οικοδομικών αδειών ήταν 9,2% στη Δυτική Ελλάδα, 6,5% στα Ιόνια νησιά και 4,6% στην Ηπειρο.

Εξάλλου, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 σημειώθηκε μείωση κατά 6,4% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 2,0% στην επιφάνεια και κατά 10,6% στον όγκο.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s