>Διαφωνούν με τις αποκρατικοποιήσεις

>

Τη διαφωνία τους για την αποκρατικοποίηση βασικών ΔΕΚΟ εξέφρασαν και χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο πολλοί υπουργοί. Για τη ΔΕΗ, η πρόταση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν να κατέβει το ποσοστό του Δημοσίου από το 51% στο 34%.

Διαφώνησαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρ. Παπουτσής, η Λούκα Κατσέλη και η Τίνα Μπιρμπίλη. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να «δει το θέμα» με την κ. Μπιρμπίλη και παρέμεινε ανοικτό.

Η Λούκα Κατσέλη επεσήμανε πως «δεν πρέπει να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση για το 2011» και προέβλεψε πως η ύφεση δε θα είναι 3%, αλλά 4,1%. Διαφώνησε επίσης με την «περαιτέρω παραχώρηση του 10% στη Deutsche Telecom» και ζήτησε να κρατήσει το κράτος «οπωσδήποτε την πλειοψηφία σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ».

Ο Ευ. Βενιζέλος

Ολοκληρωμένη άποψη παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος, που ζήτησε να σταματήσουν οι προσωπικοί διαγκωνισμοί. Πρότεινε τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα μετά το Πάσχα να ξαναγίνει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας την ανεργία, τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Ζήτησε πειστικές εξηγήσεις, ώστε να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που οδήγησαν σε αποκλίσεις και σε υστερήσεις στην πορεία των δημόσιων εσόδων.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, επίσης, να απαντηθεί πειστικά η διαχειρησιμότητα του δημόσιου χρέους και το επείγον ζήτημα του τρόπου κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας το 2012 και τα επόμενα χρόνια «για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συζήτησης για την «αναδιάρθρωση» που είναι δυστυχώς εισαγόμενος».

Πρότεινε γενναίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η οικοδομή και στοχευμένες εθνικές αναπτυξιακές συμφωνίες με τις τράπεζες, με τη Δικαιοσύνη, με την τοπική αυτοδιοίκηση και σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο για συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα.

Ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι «εκείνο που χρειάζεται δεν είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής μόνο, αλλά ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας που να ενσωματώνεται σε δομές ανάπτυξης και θεσμών».

Η Αννα Διαμαντοπούλου προέτρεψε «να μη λέμε ότι έχουν περάσει οι δυσκολίες».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για την ανάγκη συλλογικότητας και αποφασιστικότητας.

agelioforos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s