>ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2011

>

Ξεκινά σε λίγες μέρες η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών.
Την απογραφή αυτή θα διενεργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ, πρώην ΕΣΥΕ, η οποία είχε διενεργήσει με επιτυχία και όλες τις προηγούμενες).
Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των ετών που έχουν μεσολαβήσει από την απογραφή του 2001 συνεχίστηκε η είσοδος μεταναστών στη χώρα μας. Η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Eurostat, υπολογίζει ότι κάθε χρόνο υπάρχει καθαρή εισροή μεταναστών της τάξης των 35.000-40.000.
Τα προηγούμενα χρόνια νομιμοποιήθηκαν αρκετοί από αυτούς που ….
δεν είχαν άδεια παραμονής, όχι όμως όλοι, ενώ σήμερα έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί οι άδειες παραμονής πολλών. Στην απογραφή, όμως, του 2011 πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να απογραφούν όλοι οι μετανάστες ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι άδεια παραμονής, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιος είναι ο αριθμός τους και, επομένως, ποιος ο πραγματικός πληθυσμός της χώρας.
Σε ότι αφορά τον Δήμο μας, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ώστε να απογραφούν εδώ οι περισσότεροι από τους κατοίκους που διατηρούν κατοικίες και εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Όσο πιο κοντά στο πραγματικό αριθμό των κατοίκων θα βρίσκεται ο ο αριθμός των δημοτών μας (που θα προκύψει κατά την απογραφή), τόσο μεγαλύτερη θα μπορεί να είναι η χρηματοδότηση του δήμου από κονδύλια της κεντρικής εξουσίας,άρα και οι δυνατότητες για καλύτερες υπηρεσίας προς τους πολίτες.
Ας πάρουμε μέρος στην απογραφή κι ας παρακινήσουμε και τους γείτονες, τους γνωστούς και τους φίλους μας να κάνουν το ίδιο.

Παραθέτουμε ερωτήσεις που πιθανόν θέτουν κάτοικοι και αναζητούν απαντήσεις:

1. Είμαι υποχρεωμένος να απογραφώ;
Οι απογραφές πληθυσμού διεξάγονται σε εφαρμογή του κανονισμού 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου και γίνονται κάθε 10 χρόνια. Όλοι, λοιπόν οι Ευρωπαίοι πολίτες όπως και οι Έλληνες έχουν την υποχρέωση απογραφής και πρέπει να παρέχουν κάθε πληροφορία που θα τους ζητηθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. με ακρίβεια σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ.3, του Ν.3832/2010.
2. Πως είμαι σίγουρος ότι τα στοιχεία αυτά που είναι προσωπικά δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν;
Σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ.2, του Ν.3832/2010, «Με απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., επιβάλλεται πρόστιμο ύψους από 10.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ σε όποιον παραβιάζει το απόρρητο των στοιχείων ή και το στατιστικό απόρρητο».
3. Εγώ τι όφελος θα έχω;
Οι κρατικές επιχορηγήσεις προς το Δήμο μας έχουν άμεση συσχέτιση με το συνολικό πληθυσμό. Περισσότεροι οικονομικοί πόροι για το Δήμο μας σημαίνουν καλύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες για τους δημότες.
4. Γιατί γίνονται οι απογραφές πληθυσμού-κατοικιών;
Όσον αφορά τις κατοικίες, συλλέγονται στοιχεία για τον αριθμό τους, για τα χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους καθώς επίσης και για το καθεστώς κατοχής τους (ιδιόκτητα, ενοικιαζόμενα, παραχωρημένα). Όσον αφορά την απογραφή του πληθυσμού, από αυτήν προκύπτουν τα μεγέθη του πραγματικού, του μόνιμου και του νόμιμου πληθυσμού σε επίπεδο διοικητικής διαίρεσης της χώρας. Π.χ. η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους βουλευτικές περιφέρειες για τις εκλογές βασίζεται στην καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού. Επίσης, συλλέγονται στοιχεία σχετικά με τα κοινωνικά, δημογραφικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού.
5. Τι κάνω αν όταν έρθει ο απογραφέας απουσιάζουμε όλοι;
Ο απογραφέας θα αφήσει ένα ενημερωτικό σημείωμα με την ημέρα και την ώρα που θα επισκεφθεί ξανά το νοικοκυριό, όπου θα αναγράφεται και το τηλέφωνό του για ενδεχόμενη αλλαγή του ραντεβού.
6. Και αν δεν απογραφώ;
Όλοι οι απογραφόμενοι θα παραλάβουν από τον απογραφέα πριν φύγει μια βεβαίωση απογραφής. Αυτό το σημείωμα δεν πρέπει να το χάσουν τουλάχιστον για 2 μήνες, γιατί αποτελεί απόδειξη για κάθε εντεταλμένο όργανο ελέγχου.
7. Τι κάνουν όσοι δεν απογραφούν το 15νθήμερο της απογραφής;
Όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας και δεν απογράφηκαν θα πρέπει εντός 2 ημερών από τη λήξη της απογραφής να απογραφούν με βάση τις οδηγίες που θα ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

πηγή

Advertisements
By Γιώργος Κόρδης Posted in ΜΜΕ Με ετικέτα

One comment on “>ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2011

  1. >ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΖΕΨΑ 15 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΗΡΘΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΩΣΑ 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΧΕ 50 ΑΤΟΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 5000 ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΤΑ 50 ΑΤΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΕΔΩ ΤΟ ΨΙΛΟΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ 400 ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ 13 ΕΝΣΗΜΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.Ο ΤΟΠΟΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΡΗΜΩΣΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΓΗΡΟΚΟΜΟΥΝ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s