>ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

>

Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2011

  • Κοινοβουλευτική Συνέλευση Euronest: Ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους.
  • Συμμετοχή του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Α. Τσουκαλά, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία 

Tην πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Μαΐου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Euronest, που συγκεντρώνει Ευρωβουλευτές και βουλευτές από έξι ανατολικές γειτονικές χώρες της ΕΕ (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Λευκορωσία).
Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κος. Jerzy Buzek, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων των ανατολικών εταίρων. Σύμφωνα με τον κο. Buzek «σταθερές χώρες μπορούν να είναι μόνο οι δημοκρατικές χώρες  η δημοκρατία αποτελεί τη μοναδική οδό προς τη σταθερότητα».
Στόχος της Euronest είναι η προώθηση του διαλόγου, οι στενότερες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των έξι χωρών και του Ευρωκοινοβουλίου, η προώθηση των δημοκρατικών αξιών της ΕΕ, η ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας αλλά και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων. Η Euronest θα δώσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική διάσταση στην πολιτική γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ (Eastern Partnership). Η Ανατολική Εταιρική Σχέση αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προσέγγιση της ΕΕ με τους ανατολικούς της γείτονες και περιλαμβάνει δράσεις για ενίσχυση της δημοκρατίας και της χρηστής διακυβέρνησης, προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξη και χρηματοδότηση προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ελεύθερο εμπόριο και μετακινήσεις, και αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Η Euronest αποτελείται από 60 Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ισάριθμους εκπροσώπους των ανατολικών εταίρων, δέκα από κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, εκ περιτροπής σε μία από τις έξι χώρες και σε μία από τις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μελανό σημείο αποτελεί η απουσία κοινοβουλευτικών εκπροσώπων από την Λευκορωσία, καθώς τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών δεν έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Λευκορωσίας θα συμμετάσχουν μόλις εκπληρωθούν τα δημοκρατικά πολιτικά κριτήρια για τη χώρα αυτή.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθ. Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, είναι ο μόνος Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Euronest, ως μέλος των Επιτροπών Συνεργασίας της ΕΕ με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και την Γεωργία. Με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε:
«Η ενδυνάμωση των σχέσεων της ΕΕ με τους ανατολικούς της εταίρους αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Ήδη σήμερα η Ευρώπη βλέπει τα αποτελέσματα της φτωχής πολιτικής της δράσης στην Βόρεια Αφρική, όπου πολλές φορές ανέχθηκε ανελεύθερα και καταπιεστικά καθεστώτα. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί. Η Ευρώπη οφείλει να συνεργάζεται στενά με όλες τις γειτονικές χώρες και να τις βοηθά να βρουν τον δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Euronest θα δώσει την ευκαιρία επιτάχυνσης της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων εξ Ανατολάς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με κάποιες από τις χώρες αυτές, αλλά και ότι έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει νέες οικονομικές σχέσεις. Μέσα από τις εργασίες της Υποεπιτροπής Ενεργειακής Ασφάλειας, στην οποία συμμετέχω, θα εργαστούμε για την ανάδειξη των δυνατοτήτων αμοιβαία επωφελούς ενεργειακής συνεργασίας της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα, με τις χώρες αυτές».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ιωάννης Α. Τσουκαλάς                                                                                                                   Γραφείο Τύπου Κ.Ο. ΕΛΚ
Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου                                                                                            τηλ: +32 22 83 20 01
τηλ: +32 2 28 45 295  – φαξ: +32 2 28 49 295                          email: theodoros.georgitsopoulos@europarl.europa.eu
Advertisements
By Γιώργος Κόρδης Posted in Χωρίς κατηγορία Με ετικέτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s