>Μία μεγάλη επιτυχία του Ομπάμα

>


Tου Ηλια Μαγκλινη

Ο Ομπάμα εξόντωσε τελικώς τον Οσάμα και η φετινή, «στρογγυλή» επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου θα έχει έναν κάποιο πανηγυρικό χαρακτήρα, εκτός και αν οι επίγονοι του Μπιν Λάντεν καταφέρουν κάποιο εκδικητικό χτύπημα στο μεταξύ (μάλλον απίθανο, καθώς οι Αμερικανοί βρίσκονται σε εγρήγορση ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο).

Η αλήθεια είναι ότι εμείς, όλος ο υπόλοιπος κόσμος δηλαδή, τον είχαμε ξεχάσει τον Μπιν Λάντεν. Για την ακρίβεια, παρά το «χολιγουντιανό», κολοσσιαίο χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και τις αφίσες με το πρόσωπο του Μπιν Λάντεν ως στόχο, ο τελευταίος ξεχάστηκε γρήγορα. Ο πόλεμος στο Ιράκ τον έθεσε στο περιθώριο για τον απλό κόσμο – όχι όμως για τις αμερικανικές υπηρεσίες. Το πιθανότερο μάλιστα να ήθελαν οι Αμερικανοί το όνομά του να μείνει στην αφάνεια, ώστε να κινούνται πιο διακριτικά. Είναι επίσης πιθανόν, αποστολές όπως την προχθεσινή να δοκίμασαν κάμποσες οι Αμερικανοί και να απέτυχαν την τελευταία στιγμή να χτυπήσουν τον στόχο – σύμβολο.
Ολο αυτόν τον καιρό, όμως, ο απλός κόσμος αναρωτιόταν τι γίνεται και δεν εντοπίζουν οι Αμερικανοί τον Μπιν Λάντεν. Είναι δυνατόν, έλεγαν, ολόκληρη υπερδύναμη, με μυστικές υπηρεσίες, προχωρημένη τεχνολογία και τεράστιο στρατιωτικό μηχανισμό να μην μπορεί να εντοπίσει έναν άνθρωπο; Επειδή όλοι πίστευαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι απλούστατα οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εντοπίσουν τον Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, τη «δουλειά του» την είχε κάνει είτε ως πρώην συνεργάτης τους (άλλη θεωρία αυτή) είτε ως απλός εχθρός που σχεδόν οδηγήθηκε από τα αμερικανικά «γεράκια» στο απίστευτο τόλμημα της 11ης Σεπτεμβρίου, για να αλώσουν στη συνέχεια οι Αμερικανοί Αφγανιστάν, Ιράκ και Μέση Ανατολή γενικότερα.
Μπορεί να ισχύουν όλα τα παραπάνω. Φυσικά, είναι αναπόδεικτα και μοιάζουν με τις συνήθεις θεωρίες συνωμοσίας. Να εξηγούμεθα, συνωμοσίες συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Το ζήτημα είναι για τι κλίμακα μιλάμε. Η άποψη, π. χ., που θέλει λέσχες ισχυρών να μαζεύονται κάπου μυστικά και να αποφασίζουν για το ποια θα είναι η μοίρα του κόσμου, ακόμα και σαν εικόνα είναι τουλάχιστον αστεία.
Σε ό, τι αφορά την περίπτωση της εξόντωσης του Μπιν Λάντεν, πάντως, έχουν ήδη προκύψει σενάρια με αφορμή το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον Σαντάμ που συνελήφθη και πέρασε από δίκη, ο Μπιν Λάντεν έφυγε από τη μέση με συνοπτικές διαδικασίες.
Επειδή μερικές φορές η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή, και πολύ πιο πεζή επίσης, θα δοκιμάσουμε μερικές σκέψεις: μπορεί όντως να υπήρξαν αποτυχημένες απόπειρες εκ μέρους των Αμερικανών να τον εντοπίσουν, διότι θα πρέπει να θυμόμαστε (ειδικά εμείς εδώ στην Ελλάδα) ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται από δημόσιους υπαλλήλους. Όχι δικούς μας (προς Θεού!) αλλά Αμερικανούς. Έχουν και αυτοί δημόσιους υπαλλήλους, έχουν και αυτοί ένα δημόσιο με τα κανάλια του και τις αγκυλώσεις του. Και ειδικά σε ένα τέτοιο ζήτημα, υψίστης εθνικής ασφαλείας, κάθε βήμα δεν μπορεί παρά να γίνεται μέσα από εγκρίσεις και διπλοεγκρίσεις, διαβουλεύσεις, υπογραφές, μια αλυσίδα αποφάσεων που στα πρώτα χρόνια τουλάχιστον είναι πιθανόν να μπλόκαραν κάθε ουσιαστική προσπάθεια εντοπισμού του Σαουδάραβα τρομοκράτη. Και τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής άνθρωποι τις διαχειρίζονται, όχι ημίθεοι.
Τέλος, είναι προφανές ότι η επιδρομή στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν έγινε όχι για να συλληφθεί και να περάσει από δίκη αλλά για να εξοντωθεί. Γιατί; Μια κάπως πεζή απάντηση – εικασία στο ερώτημα αυτό είναι η εξής: σε ένα αυστηρά νομικό πλαίσιο, πιθανώς οι Αμερικανοί να μην μπορούσαν να υποστηρίξουν την ενοχή του. Ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν Σαντάμ, δεν ήταν αρχηγός κράτους. Συνεπώς, η πιο ασφαλής λύση ήταν η απευθείας εκτέλεσή του και η εξαφάνιση της σορού του για να μη γίνει ο τάφος του τόπος προσκυνήματος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη αυτή ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα του προέδρου Ομπάμα, σε μια δύσκολη γι’ αυτόν περίοδο, που μπορεί από μόνο του να του φέρει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο.

Advertisements
By Γιώργος Κόρδης Posted in Χωρίς κατηγορία Με ετικέτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s