Από μιά ταπεινή καλύβα ξεπήδησε η σπίθα της Αντίστασης…

Μια ταπεινή καλύβα έμελλε να είναι το εφαλτήριο για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα κατά του καταχτητή την εποχή του Β΄ Πασκόσμιου πολέμου και αυτή η καλύβα να βρίσκεται εδώ στη Ρούμελη,την Σπερχειάδα.

Κάτω από τη μύτη του κατακτητή,το Μάϊο του 1942 αποφασίστηκε το ξεκίνημα οργανωμένου ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών από τους: Θανάση Κλάρα (Άρης Βελουχιώτης), τους Σπερχειαδίτες Φώτη Μαστροκώστα (Θάνος) και Στέφανο Στεφανή, καθώς και οι Νίκος Λέβας και Βασίλης Ξηροτρούλιας.Το γεγονός αυτό, που χαρακτηρίστηκε σαν η σπί­θα της Αντίστασης 1942-44 αποτέλεσε την κύρια αιτία για να αναγνωρισθεί το 1989 από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης Τζανή Τζανετάκη η Κοινότητα Σπερχειάδας σε Δήμο.
Τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία του Δήμου και αντιστασιακών οργανώσεων πραγματοποιείται στο χώρο αυτό εκδήλωση για να τιμηθεί το γεγονός αυτό της νεώτερης ιστορίας μας. Οι εκδηλώσεις λήγουν με κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Άρη Βελουχιώτη, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Δυστυχώς όπως και στην μητρόπολη της Εθνικής Αντίστασης τον Γοργοποταμο, έτσι και εδώ τα τελευταία χρόνια ο γιορτασμός είναι διπλός την πρώτη φορά,εν τω προκειμένω αύριο 22 Μαΐου ,από την τοπική Αυτοδιοίκηση του καλλικρατικού Δήμου Μακρακώμης και την επόμενη εβδομάδα από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης,παράρτημα Σπερχειάδας.

LamiaFM1.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s