Κατεβάζουν ρολά 213 εφορίες

Το σύνολο των ΔΟΥ στην επικράτεια δεν θα ξεπερνά τις 75, στον Νομό Αττικής θα λειτουργούν μόνο 20

Την κατάργηση – συγχώνευση 213 εφοριών σε ολόκληρη την επικράτεια, τη δημιουργία μιας Εφορίας που θα έχει την ευθύνη των 1.000 πλουσιότερων φορολογουμένων και επιχειρήσεων της χώρας, τη μεταφορά 2.000 υπαλλήλων εφοριών στα τμήματα ελέγχου και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων (ληξιπρόθεσμα) και την εξυπηρέτηση του συνόλου των φορολογουμένων εξ αποστάσεως προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής για την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών που παρουσιάζει σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής».

Ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας της ισχύουσας δομής των εφοριών είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των περυσινών φορολογικών εσόδων, τα οποία ανήλθαν σε 36 δισ. ευρώ, τα 22,7 δισ. ευρώ (63% του συνόλου) εισπράχθηκαν από 20 εφορίες σε σύνολο 288. Αντίθετα, επτά εφορίες εισέπραξαν συνολικά μόλις 464 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1,2% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Επιτροπής στο πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου : «Πολλές εφορίες της Περιφέρειας έγιναν χωρίς συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Γνώμονας δεν υπήρξε η αποδοτικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά περισσότερο η εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων» . Μάλιστα παραθέτει και συγκεκριμένα παραδείγματα. Στον Νομό Ηλείας λειτουργούν σήμερα οκτώ εφορίες, και από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι πέντε «μικρότερες» εφορίες (σε Ζαχάρω, Γαστούνη, Βάρδα, Ανδρίτσαινα, Κρέστενα) εισέπραξαν συνολικά το 2010 μόλις 29,4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η Εφορία Πύργου εισέπραξε 63,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό υπερδιπλάσιο από το σύνολο των πέντε μικρών ΔΟΥ. Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Ηρακλείου, όπου οι ΔΟΥ Α΄ και Β΄ Ηρακλείου εισέπραξαν συνολικά 419 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες πέντε εφορίες του νομού εισέπραξαν συνολικά 75 εκατ. ευρώ. Μάλιστα από τα 75 εκατ. ευρώ τα 40 εκατ. ευρώ εισπράττονται από τη ΔΟΥ Χερσονήσου.

Πλέον, με το σχέδιο που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα σε 18 μήνες, δηλαδή ως τα τέλη του 2012, το σύνολο των εφοριών στην επικράτεια δεν θα ξεπερνά τις 75, ενώ στον Νομό Αττικής θα λειτουργούν μόνο 20 εφορίες και στη Θεσσαλονίκη έξι. Οι υπόλοιπες 49 εφορίες θα λειτουργούν μία σε κάθε νομό.
Υπάρχει πρόταση για άμεση συγχώνευση 28 εφοριών που λαμβάνουν ετησίως λιγότερες από 4.000 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και 2.500 δηλώσεις επιτηδευματιών. Ειδικά για τον Νομό Αττικής προτείνονται η δημιουργία μιας Εφορίας που θα περιλαμβάνει τους 1.000 μεγαλύτερους φορολογουμένους της χώρας, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, και η κατάργηση των τριών ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών με τη διάσπαση των φορολογουμένων στις αντίστοιχες ΔΟΥ της έδρας των ανωνύμων εταιρειών. Για τον Νομό Θεσσαλονίκης προτείνονται η κατάργηση της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και η διασπορά των εταιρειών στις ΔΟΥ που θα δημιουργηθούν. Με τη νέα δομή, οι εφορίες θα υποδέχονται πολύ λιγότερους φορολογουμένους, καθώς πολλές διαδικασίες ηλεκτρονικοποιούνται, ενώ κάποιες άλλες μεταφέρονται στα ΚΕΠ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s