Κλιμακώνει με 3ωρες διακοπές η ΔΕΗ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Μέχρι και τρεις ώρες ενδέχεται να διαρκούν τα επόμενα 24ωρα οι διακοπές ρεύματος και η ταλαιπωρία των κατοίκων σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας από την απεργία της ΓΕΝΟΠ, καθώς το συνδικάτο θα κλιμακώνει μέρα με τη μέρα τις κινητοποιήσεις του, με ορίζοντα την -άγνωστη ακόμη- ημερομηνία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έδειξαν ήδη από χθες τις προθέσεις τους, φέρνοντας σε οριακό σημείο το σύστημα ηλεκτροδότησης από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας τους, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθούν οι προγραμματισμένες ωριαίες περικοπές ρεύματος ανά την Ελλάδα.
Συνολικά 17 μονάδες παραγωγής ενέργειας με ισχύ 3.900 MW (3,9 γιγαβάτ) δεν λειτούργησαν χθες, οι εννέα επειδή «έσβησαν» από τους απεργούς και άλλες επτά επειδή δεν είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν, ενώ το μεσημέρι τέθηκε εκτός και άλλη μία μονάδα στο Λαύριο λόγω βλάβης.


Επίσης, η ΔΕΗ χρησιμοποίησε μόνο τα 1.600 από τα 3.000 MW υδροηλεκτρικών.

Ζήτηση λόγω air condition

Το έλλειμμα ισχύος που προέκυψε είχε ως συνέπεια να μειωθεί η συνολική διαθέσιμη ισχύς της ΔΕΗ (θερμικά, υδροηλεκτρικά, εισαγωγές κ.ά.) και των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, από τα περίπου 12.000 MW, στα 8.000 MW, σε μια μέρα μάλιστα που λόγω υψηλών θερμοκρασιών η μέγιστη τιμή της ζήτησης αυξήθηκε χθες στα 7.500 MW. Καθώς η ζήτηση καλυπτόταν οριακά, η ΔΕΗ και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε τέσσερα «κύματα» προγραμματισμένων περικοπών ρεύματος διάρκειας μίας ώρας (από τις 12.00 μεσημέρι μέχρι τις 10.30 το βράδυ) σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων των απεργών όσο και της ΔΕΗ, η κατάσταση ενδέχεται να δυσκολέψει από σήμερα δεδομένου ότι η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει να θέσει εκτός λειτουργίας περισσότερες μονάδες, τηρώντας ωστόσο «το περιθώριο ασφαλείας» ώστε να μην οδηγήσει τη χώρα σε μπλακ άουτ.

Στην περίπτωση δε που οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να ανεβαίνουν και συνεπώς η ζήτηση να αυξάνεται, οι περικοπές φορτίων στις οποίες θα αναγκαστεί να προχωρήσει ο ΔΕΣΜΗΕ θα είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα η διάρκειά τους να ξεπεράσει τη μια ώρα.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της ΔΕΗ χθες το βράδυ, αν τα επόμενα 24ωρα βγουν εκτός συνολικά 5.000 MW από το σύστημα, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα διαρκούν τουλάχιστον 2-3 ώρες κάθε φορά.

Ενεργοβόρες βιομηχανίες

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, η επιχείρηση αποφεύγει να διακόπτει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ηλεκτροδότηση σε τουριστικές περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα ώστε να περιορίζονται οι επιπτώσεις. Παράλληλα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (www.dei.gr) και της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής             210-9298100       . Αναλυτικές πληροφορίες παρέχει και η ιστοσελίδα της «Ε» www.enet.gr. *
7 πρακτικές συμβουλές

Η ΔΕΗ συνιστά στους καταναλωτές να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα:

1 Τα προγράμματα των εκ περιτροπής περικοπών ρεύματος είναι απολύτως ενδεικτικά ως προς τις περιοχές, την έκταση και τη χρονική διάρκειά τους. Τα προγράμματα ενδέχεται, αν επιβληθεί από τις ανάγκες του ισοζυγίου διαθέσιμης-ζητούμενης ενέργειας, να διαφοροποιηθούν και να γίνουν περικοπές ρεύματος και σε άλλες περιοχές της χώρας ή/ και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

2 Ο αυτοπεριορισμός της κατανάλωσης ρεύματος στο ελάχιστο δυνατόν και ιδιαίτερα της χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών συμβάλλει στη μείωση των περικοπών.

3 Για την αποφυγή κινδύνων από ηλεκτροπληξία, οι καταναλωτές να θεωρούν ότι το δίκτυο είναι συνεχώς υπό τάση (δηλαδή «έχει ηλεκτρικό ρεύμα»), επειδή η ηλεκτροδότηση μπορεί να αποκατασταθεί ανά πάσα στιγμή.

4 Συνιστάται η αποφυγή της χρήσης ανελκυστήρων, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εγκλωβισμού.

5 Για την αποτελεσματική προστασία ηλεκτρικών συσκευών, λόγω ενδεχόμενων μεταβολών της τάσης, είναι ασφαλέστερο να παραμείνουν κλειστές ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές στη διάρκεια των προγραμματισμένων περικοπών.

6 Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, υπερήλικες κ.λπ., ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή τους σε κινδύνους λόγω των διακοπών ρεύματος.

7 Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, οι οικείοι τους θα πρέπει: α) Να επικοινωνήσουν αμέσως τηλεφωνικά με τις βλάβες της περιοχής τους στον αριθμό τηλεφώνου που αναγράφεται στο λογαριασμό τους. β) Να γίνει μετακίνηση του ασθενούς σε νοσοκομείο στο οποίο υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα (όλα τα νοσοκομεία τροφοδοτούνται με δικές τους γεννήτριες).

Β.Γ.
ENET

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s