ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝΚόβουν δεκάδες ειδικότητες και χώρους εργασίας
Βαθιά το μαχαίρι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) βάζει η λίστα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας στους οποίους η ηγεσία του ανέθεσε να διαμορφώσουν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμα και η ενδεικτική λίστα την οποία εξετάζει αυτές τις μέρες η Διαρκής Επιτροπή για τα ΒΑΕ, θα παραδοθεί την Δευτέρα και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ενδεικτική λίστα που κατάρτισαν οι Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας, «σαρώνει» δεκάδες επαγγέλματα, χώρους και ειδικότητες από τη λίστα. Εκτός από επαγγέλματα που έχουν εκλείψει, το μαχαίρι πέφτει στο υπαλληλικό προσωπικό βιομηχανικών κλάδων και χώρων, ενώ αποχαρακτηρίζονται δεκάδες και ανθυγιεινά και βαρέα επαγγέλματα.

Έτσικαταργούνται τα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όπως:
Παραγωγής και παρασκευής φαρμάκων και καλλυντικών αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων και θειικού αργίλου, στην σπορελαιουργία, σαπωνοποιία, ελαιουργία και πυρηνελαιουργία, στη βιομηχανία ελαστικού, στη βιομηχανία τεχνητής μετάξης, στη ζυθοποιία, κατεργασίας του ξηρού ασβέστη, στην επεξεργασία στόκου γύψου, καολίνης, οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες πτηνοτροφών, οι πλύντες σε πλυντήρια γκαράζ και πρατήρια βενζίνης, και ακόμα στις εταιρείες πετρελαιοειδών εξαιρούνται οι γεμιστές βυτιοφόρων, οι πλύντες και καθαριστές εγκαταστάσεων, οι πλύντες βαρελιών, θερμαστές υγρών καυσίμων, πυροσβέστες κ.ά.
Και ακόμα, υπάλληλοι που μέχρι τώρα οι χώροι εργασίες υπάγονται στα ΒΑΕ, όπως οι φύλακες και θυρωροί σε μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία και λατομεία, οι υπάλληλοι γραφείου στις τσιμεντοβιομηχανίες, οι εργαζόμενοι σε σφαγεία που απασχολούνται εκτός του χώρου των σφαγείων, οι επιστάτες στη βιομηχανία χημικών λιπασμάτων, οι υπάλληλοι γραφείων, φύλακες και θυρωροί στα διυλιστήρια πετρελαίων, το ίδιο στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίων.
Επιπλέον εξαιρούνται μέρος ειδικοτήτων που το επάγγελμα είναι στα ΒΑΕ, όπως οι εργαζόμενοι στη συσκευασία φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και παρασκευή μαρμαροψηφίδων και μαρμαρόσκονης, στην Υαλουργία εξαιρούνται οι κόφτες καθαριστές, καλουπιέρηδες διαλογείς, στη βιομηχανία απορρυπαντικών οι εργάτες συσκευασίας, στην Οινοπνευματοποιία εξαιρούνται οι θερμαστές και βοηθοί στερεών καυσίμων κ.ά.
Στις ξενοδοχειακές μονάδες εξαιρούνται οι καμαριέρες, προφανώς γιατί η δουλειά τους εκτιμήθηκε δεόντως ελαφριά, όπως και οι σερβιτόροι που εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Το ίδιο οι ψηστιέρηδες και λατζέρηδες σε εστιατόρια και επιχειρήσεις προσφοράς φαγητού.
Και ακόμα οι καθαριστές και καθαρίστριες που δεν είναι πλήρους απασχόλησης στα δημόσια ιδρύματα παιδείας, δηλαδή στα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ακαδημίες, δημόσιες βιβλιοθήκες, σχολές ΟΑΕΔ, στις στρατιωτικές σχολές καθώς και στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας και ναυτικών δοκίμων.
Στις ειδικότητες που προτείνεται να αποχαρακτηριστούν βρίσκονται και οι κουρείς και κομμωτές, οι υποδηματεργάτες, οι συντηρητές – επισκευαστές ακτινολογικών μηχανημάτων, οι δασεργάτες, οι ρητινοσυλλέκτες, οι υδραυλικοί, ακόμα και οι εργάτες καθαριότητας των νεκροταφείων και οι νεκροπομποί (!) δεν γλιτώνουν από το δρεπάνι των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου!
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s