«ΕΠΙΣΗΜΑ» ΣΤΟΥΣ 800.000 ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ


Άνεργος 1 στους 2 νέους!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που απεικονίζουν μέρος της πραγματικότητας. Τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερα

 
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει πλέον η ανεργία στη χώρα, καθώς, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούνη του 2011 σκαρφάλωσε στο 16% (από 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και με τον τουρισμό να δουλεύει στο «φουλ»). Οι άνεργοι έφτασαν τους 793.685 αυξημένοι κατά 211.321 (ποσοστό 36,3%) σε σχέση με τον Ιούνη του 2010. Τα στοιχεία βεβαίως απεικονίζουν μέρος της πραγματικότητας, καθώς με βάση τα κριτήρια μέτρησης της ανεργίας, όπως επιτάσσει η ΕΕ, δε θεωρείται άνεργος κάποιος που έχει δουλέψει έστω και μια ώρα τη βδομάδα πριν την καταγραφή.
Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνη του 2011 έφτασαν τους 770.256 και τον Ιούλη του 2011 τους 777.872.

Μέσα σε αυτές τις δεδομένες συνθήκες και με βάση το γεγονός ότι η ανεργία γεννιέται και θρέφεται από τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, που σε συνθήκες κρίσης οξύνεται ιδιαίτερα, η κυβέρνηση, ικανοποιώντας για μια ακόμα φορά τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, ανακοίνωσε πριν ένα μήνα πρόγραμμα «αντιμετώπισης» …της ανεργίας. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης των ανέργων και διαχείρισης της φτώχειας τους για λίγους μήνες και με μισθούς πείνας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσφέρει ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.
Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει ότι η οργάνωση και η αποφασιστική ενίσχυση της πάλης για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Πάλη που πρέπει να δεθεί με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που στηρίζει το σημερινό σύστημα το οποίο γεννά και θρέφει την ανεργία.

Άνεργος 1 στους 2 νέους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 43,3% και στους νέους από 25 έως 34 ετών στο 22,6%. Οι γυναίκες βρίσκονται στα πρώτα «θύματα» της άγριας αντιλαϊκής επέλασης, καθώς τον Ιούνη του 2011 το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 19,9% από 15,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες έφτασε το 13,2% από 8,9% τον Ιούνη του 2010. Σημειώνεται ότι για ακόμα μια φορά οι απασχολούμενοι εμφανίζονται λιγότεροι (4.161.125) από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (4.385.584). Δηλαδή αυτοί που εργάζονται είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν εργάζονται στο σύνολο του πληθυσμού από 15 ετών και πάνω.
Τέλος, όλες οι Περιφέρειες εμφανίζουν αύξηση της ανεργίας με το μεγαλύτερο ποσοστό στη Δυτική Μακεδονία (22,1%). Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 19,1%, η Ηπειρος με 18,5% και η Θεσσαλία με 17,8%.

Επικοινωνία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s