Σχόλιο για το βιβλίο του Π.Λαθούρη


Σχόλιο του συμπολίτη μας κ. Θάνου Μπλούνα

 Είχα την ευκαιρία να το διαβάσω και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σʼ όσους αγαπούν το καλό βιβλίο.
Πρόκειται για ένα επίκαιρο και καλογραμμένο μυθιστόρημα, με ενδιαφέρουσα και ρέουσα υπόθεση, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος.
Καλός γνώστης της ιστορίας και της σύγχρονης γεωπολιτικής κατάστασης της περιοχής μας , ο συμπολίτης μας Π.Λ. ξετυλίγει μαστορικά την περιπέτεια της αιχμαλωσίας μιας ομάδας Ελλήνων φαντάρων από τους Γκρίζους Λύκους στον Έβρο και την προσπάθεια του ήρωά του να τους ελευθερώσει. Με πρόσχημα τη φανταστική αυτή ιστορία, καταπιάνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τα στερεότυπα που η εκπαίδευση έχει δημιουργήσει και στις δυο αυτές χώρες για τον «κακό γείτονα» και με το μέγα θέμα του πώς ορίζεται (ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων) η εθνική ταυτότητα.
«Καθαρά αίματα υπάρχουν στα χασάπικα και στα ιατρικά εργαστήρια», γράφει (σελ. 50). «Είμαστε ανάμειξη των αρχαίων Ελλήνων με όλους αυτούς τους λαούς», που έζησαν και ζουν στα Βαλκάνια.
Ασφαλώς, με την άποψη αυτή του συγγραφέα θα διαφωνήσουν όσοι επαίρονται για την καθαρότητα της ελληνικής φυλής, αφού υποστηρίζουν πως είμαστε κατευθείαν-και χωρίς προσμείξεις- απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Κάποιοι άλλοι θα παρατηρήσουν ότι η άποψη αυτή του Π.Λ. δε συνάδει με την ασφαλώς συνειδητή επιλογή του να βαφτίσει ΟΛΟΥΣ τους ήρωες του βιβλίου του με αρχαιοελληνικά ονόματα. Και κάποιοι τρίτοι θα θεωρήσουν ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί η (συνειδητή κι αυτή;) ταύτιση του βασικού ήρωα και κάποιων άλλων χαρακτήρων του βιβλίου με τον ίδιο το συγγραφέα και μερικούς άλλους γνωστούς συμπολίτες και συμπολίτισσές μας.
Μʼ αυτές τις επιλογές και τις απόψεις του συγγραφέα, μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Ανεξάρτητα από αυτό, σημασία έχει ότι με την πρώτη κιόλας εμφάνισή του στο χώρο της πεζογραφίας, ο Π.Λ. προσφέρει στους αναγνώστες του βιβλίου του, εκτός από τον προβληματισμό, για τα θέματα που θίγει, και την ευκαιρία να αποδράσουν προσωρινά από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά (για την οποία δε φταίει η τρόικα αλλά το κακό μας το κεφάλι). Μια τέτοια ευκαιρία απόδρασης (έστω και προσωρινά) , που μας προσφέρει το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, την έχουμε όλοι ανάγκη. Γιʼ αυτό η αξιέπαινη και πολύ αξιόλογη προσφορά του συμπολίτη μας Π.Λ. και η προαναγγελλόμενη στο τέλος του βιβλίου του συνέχισή της είναι καλοδεχούμενες.
Θάνος Μπλούνας

Επικοινωνία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s