Με καθυστέρηση η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου


Του Γιώργου Γάτου

Με δανεικά 225 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ της ΔΕΗ, αλλά και με ολιγοήμερη καθυστέρηση (ενόψει της προγραμματισμένης εξόφλησης ομολόγων του Δημοσίου ύψους 864 εκατ. ευρώ) θα καταβάλει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου από τις 19 έως τις 22 Δεκεμβρίου (αντί για τις 16/12), ενώ το δώρο Χριστουγέννων θα πληρωθεί στους συνταξιούχους, κανονικά, στις 16 Δεκεμβρίου.

Αυτό αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μπροστά στα άδεια από εισφορές ταμεία και λόγω της αδυναμίας λήψης οποιασδήποτε νέας πρόσθετης κρατικής επιχορήγησης, πέραν της προκαταβολής που δικαιούται για τον πρώτο μήνα του 2012 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με βάση τις αποφάσεις που επικυρώνονται αυτή την εβδομάδα, το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ:
Θα δανειστεί για 21 ημέρες (από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου του 2012) 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 75 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ – ΔΕΗ (συνολικά 225 εκατ. ευρώ).
Θα λάβει προκαταβολή έναντι της τακτικής επιχορήγησης του 2012 και από την προγραμματισμένη εξόφληση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (534 εκατ. ευρώ του ΙΚΑ + 330 εκατ. ευρώ του ΕΤΕΑΜ) τα οποία λήγουν στις 19 Δεκεμβρίου.
Ταμειακό αδιέξοδο
Το ταμειακό αδιέξοδο το οποίο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ταμείο των μισθωτών -κυρίως λόγω της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της εισφοροδιαφυγής – μαρτυρούν άλλες δύο αποφάσεις «έκτακτης ανάγκης» που προωθεί ο διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος.
Η πρώτη απόφαση προβλέπει την αναχρηματοδότηση συναλλαγών ρέπος ύψους 368 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιήσει το ΙΚΑ για να αντλήσει ρευστότητα από την ΕΤΕ, την Efg Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Θα πραγματοποιήσει, από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 28 Δεκεμβρίου, τρεις νέες συναλλαγές ρέπος βάζοντας ως ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει (175 εκατ. ευρώ το πρώτο, 75 εκατ. ευρώ το δεύτερο και 125 εκατ. ευρώ το τρίτο).
Η δεύτερη απόφαση (που ήδη συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο και σε στενή συνεννόηση με την task force της E.E.) προβλέπει την εξασφάλιση δανείου 2,5 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ το 2012 και 1,2 δισ. ευρώ το 2013) με ενέχυρο αντίστοιχα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών (100 εκατ. ευρώ – 150 εκατ. ευρώ το μήνα που ελπίζει να εισπράττει έναντι των χρεών). Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα «καλύψει» το έλλειμμα από τις αναμενόμενες απώλειες εισφορών εξ’ αιτίας της παρατεινόμενης ύφεσης μεταθέτοντας από το 2014 και μετά, οπότε αναμένεται μείωση της ανεργίας και αύξηση των εσόδων από εισφορές, την αποπληρωμή του δανείου.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2011/12/blog-post_08.html#ixzz1fvNqPSGD

Advertisements

One comment on “Με καθυστέρηση η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s