Απόψε το βράδυ κρίνεται το μέλλον της χώρας


Τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας «πάσα» στους 3 πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση οι οποίοι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό καλούνται να που το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» που θα κρίνει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στη μια μετά το μεσημέρι και στο τραπέζι θα πέσουν οι σκληρές και επίπονες απαιτήσεις της Τρόικα.

Κυβερνητικό στέλεχος εντόπισε στις διαπραγματεύσεις αρκετές δυσκολίες, τονίζοντας ότι η επίλυση των ζητημάτων που θέτει η Τρόικα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα τα διαχειριστεί και προσθέτοντας πως στην σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τους εκτεθεί η ανάγκη να λάβουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν νέα μέτρα ύψους 4,4 δις ευρώ για να καλυφθεί η τρύπα του προυπολογισμού του 2011 και του 2012 ενώ παραμένουν ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος μισθός στα 600 ευρώ, κόψιμο 13ου – 14ου μισθού, κλαδικές συμβάσεις- μετενέργεια) και έγκειται στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση, το ύψος των αλλαγών που θα γίνουν αποδεκτές.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ «σκληρή και λεπτή» τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ έκανε γνωστό ότι υπάρχουν «ανοιχτά δύο μεγάλα ζητήματα» που είναι οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Μίλησε όμως και για τους τομείς τους οποίους έχουν ήδη συμφωνήσει «Έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού».
Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι όλα πρέπει να τελειώσουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής «Η στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Πρέπει όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το βράδυ. Πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα θέματα, να έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις, να έχουν κινηθεί διαδικασίες, ώστε να μπορούμε να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, με δεδομένες τις λήξεις ομολόγων του Μαρτίου»

πηγή

Επικοινωνία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s