Πτώση 18,7% στα έσοδα από ΦΠΑ τον Ιανουάριο


Της Μαρίας Βουργάνα

Η κατάρρευση των εισπράξεων του ΦΠΑ αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα «λουκέτα» που βάζουν οι επιχειρήσεις και τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά. Πολλές επιχειρήσεις προτιμούν να μην αποδώσουν το ΦΠΑ στο Δημόσιο προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες ρευστότητας.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές εισπράξεις του Δημοσίου τον πρώτο μήνα του 2012 εμφανίζονται μειωμένες περίπου κατά 6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ τα έσοδα του ΦΠΑ σημείωσαν «βουτιά» 18,7%.
Στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την πτώση που κατέγραψαν τα έσοδα τον Ιανουάριο στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι εν αναμονή της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών δεν προσήλθαν στον ταμείο της εφορία για να πληρώσουν φόρους και τέλη. Επίσης πολλές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας προτιμούν να μην αποδώσουν το ΦΠΑ στο Δημόσιο για να καλύψουν άλλες ανάγκες (π.χ. μισθούς, ενοίκια κ.ά.). Πολλές όμως οδηγούνται στο κλείσιμο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το περασμένο έτος 110.000 επιχειρήσεις προχώρησαν σε διακοπή εργασιών, ενώ 75.000 έκαναν έναρξη εργασιών.
Την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, αφού μετά την κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων οι καταναλωτές δεν έχουν κίνητρο να τις «κυνηγούν» και προτιμούν να αγοράζουν κάτι φθηνότερο, χωρίς να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη από τους καταστηματάρχες. Παράλληλα, ο φορο-ελεγκτικός και φορο-εισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται υπό διάλυση, με τις εφορίες να έχουν «ερημώσει» μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων.

Υφεση

Η αρνητική εξέλιξη στο «μέτωπο» των εσόδων προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, όταν μάλιστα αναμένονται νέα οδυνηρά μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση. Η περικοπή σε μισθούς και συντάξεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, εξέλιξη που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους. Το εκρηκτικό αυτό μείγμα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να ληφθεί ένα ακόμη πακέτο νέων μέτρων για να καλυφθούν οι αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιανουάριο οι εισπράξεις του ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,85 δισ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 είχαν μπει στα ταμεία του Δημοσίου 2,29 δισ. ευρώ από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι η εικόνα των εσόδων είναι δραματική, αφού με το «καλημέρα» του 2012 καταγράφουν σημαντική μείωση της τάξης του 6%-7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρά τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας και τις έκτακτες εισφορές. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 8,9%, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί σύντομα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την εκτίμηση ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από 2,8% και θα προσεγγίσει το 3,5% αφήνοντας για την Ελλάδα το θλιβερό ρεκόρ της συμπλήρωσης έξι συνεχόμενων ετών ύφεσης.

Τέλη κυκλοφορίας

Οσον αφορά στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν υφίσταται υστέρηση στα έσοδα παρά την αύξηση του αριθμού των πολιτών οι οποίοι παρέδωσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

πηγή

Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2012/02/187.html#ixzz1llul6Ha7

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s