Μειώνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις


Αποφασίστηκε 100 εκατομμύρια ευρώ να βρεθούν από περικοπές στις κύριες συντάξεις και 200 εκατομμύρια ευρώ από το «μαχαίρι» στα επικουρικά.
Μειώσεις συντάξεων στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και Τράπεζες), στο ΝΑΤ αλλά και στους φορείς επικουρικής ασφάλισης προβλέπει το τελικό σχέδιο για τις συντάξεις. Μάλιστα το θέμα των συντάξεων συζητήθηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς στο νέο μνημόνιο προβλέπεται πως πρέπει να συγκεντρωθούν 300 εκατομμύρια ευρώ.
Τελικά αποφασίστηκε 100 εκατομμύρια ευρώ να βρεθούν από περικοπές στις κύριες συντάξεις και 200 εκατομμύρια ευρώ από το «μαχαίρι» στα επικουρικά. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

– Μείωση 20% των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ που χορηγούν τα ταμεία των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.) και των τραπεζών. Η μείωση θα αφορά στο τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό αυτό και στόχος είναι η εξοικονόμηση 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παίρνει 1.500 ευρώ θα δει να περικόπτονται κατά 20% τα 200 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κύρια σύνταξη του θα «πέσει» στα 1.460 ευρώ. Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη περικοπή που επιβάλλεται στις υψηλές συντάξεις των ειδικών ταμείων.

– Μείωση 7% στις συντάξεις που χορηγεί το ΝΑΤ. Στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν 50 εκατομμύρια ευρώ.

-Περικοπή των επικουρικών συντάξεων (μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι περίπου 15%) . Η λύση που προκρίνεται προβλέπει πως η μείωση για τα ποσά από 200 έως 300 ευρώ θα είναι 15% και για συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα πηγαίνει στο 20% (για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν προβλέπεται μείωση).

Πάντως εξετάστηκε και ένα εναλλακτικό σενάριο για μείωση 10% σε ποσά από 250 έως 300 ευρώ και 20% σε ποσά άνω των 300 ευρώ (στην περίπτωση αυτή οι περικοπές θα αφορούν περισσότερα ταμεία).

Σημειώνεται πως το θέμα των επικουρικών συντάξεων κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και οι συζητήσεις συνεχιζόντουσαν μέχρι και χθες. Η Νέα Δημοκρατία ζητούσε να μπει πλαφόν 300 ευρώ στις περικοπές στα επικουρικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να «μεταφερθεί» η συζήτηση και στις κύριες συντάξεις των ειδικών ταμείων.

Σημειώνεται πως χθες τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα για το θέμα των συντάξεων.

Το σχέδιο για τα επικουρικά ταμεία προβλέπει ακόμα πως θα δημιουργηθεί ένα ταμείο «γίγαντας», το οποίο θα καλύπτει 3.5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Στο νέο φορέα θα υπαχθούν το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (τραπεζικοί υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα).

Σημειώνεται πως με βάση την πρόταση του υπουργείου Εργασίας το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων θα κυμαίνεται από 20% έως 45%. Το ποσοστό της μείωσης θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα, με τις περικοπές να είναι μεγαλύτερες σε όσα ταμεία είναι στο «κόκκινο».

Περικοπές αναμένεται να υπάρξουν μεταξύ άλλων στο ΕΤΕΑΜ, το οποίο έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χορηγεί συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης από 26% έως 60%. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι και όσοι καλύπτονται από επικουρικά ταμεία με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Για παράδειγμα έρχονται σημαντικές περικοπές στις συντάξεις που χορηγεί το ταμείο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται από 60% έως 80%. Επιπλέον μειώσεις πρέπει να περιμένουν και όσοι καλύπτονται από το ΤΑΝΠΥ, που έχει ποσοστό αναπλήρωσης 47%.

Στον αντίποδα δεν επηρεάζονται όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα. Για τους «νέους» ασφαλισμένους το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει στο 20%.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν περικοπές και στα εφάπαξ βοηθήματα, όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται στο νέο μνημόνιο. Σε όσα ταμεία πρόνοιας είναι στο «κόκκινο» θα υπάρξουν μειώσεις στα καταβαλλόμενα βοηθήματα και εκτιμάται πως κυρίως θα επηρεαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

πηγή

Επικοινωνία

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s