100 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ισπανία χωρίς μνημόνιο…


Δεν θα ζητηθεί σχέδιο λιτότητας και το ΔΝΤ θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο…

Με 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί από την ευρωζώνη η Ισπανία για ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Η βοήθεια θα δοθεί μετά την απόφαση της Ισπανίας να την ζητήσει επίσημα και δεν θα τεθούν όροι για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ούτε βέβαια οποιοδήποτε μνημόνιο… «Οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες και όχι στην ισπανική κοινωνία»…


Μελέτη και ανησυχία στην κυβέρνηση της Κύπρου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ikypros η κυπριακή κυβέρνηση μελετά με ανησυχία την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση για παροχή βοήθειας στην Ισπανία από την ευρωζώνη και διαμορφώνει ανάλογα τα αιτήματά της. Σύντομα αναμένεται σύσκεψη αρμοδίων για συζήτηση του θέματος και λήψεως αποφάσεων που θα προωθηθούν στους εταίρους μας στην ευρωζώνη.

Πως λήφθηκε η απόφαση από την Ισπανία

Την απόφαση της Ισπανίας να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ευρωζώνη ανακοίνωσε ο ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Λουίς ντε Γκίντος.  Σύμφωνα με την δήλωση του υπουργού: «Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να ζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που την χρειάζονται», δήλωσε.

«Η οικονομική αυτή στήριξη θα κατευθυνθεί προς το (ισπανικό δημόσιο ταμείο αρωγής του τομέα) Frob και το Frob θα διοχετεύσει τα χρήματα αυτά στις τράπεζες που το ζητούν», σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευρωπαϊκός μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα έχει ρόλο μόνον ως σύμβουλος.

Τα ποσά που χρειάζονται μπορούν να ρυθμιστούν, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι πόροι που ζητούνται θα καλύψουν ευρέως οποιεσδήποτε ανάγκες υπάρχουν.

Ο ντε Γκίντος δεν έδωσε στη δημοσιότητα έναν αριθμό όσον αφορά τη βοήθεια αυτή, σημειώνοντας ότι τα ποσά θα γίνουν γνωστά μετά τον έλεγχο του ισπανικού τραπεζικού συστήματος που γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται αργότερα αυτόν το μήνα.

Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια αυτή, δεν θα υπάρξει κανένας όρος για οικονομικές μεταρρυθμίσεις «εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα», υπογράμμισε εξάλλου ο Ισπανός υπουργός, σημειώνοντας ότι «οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες κι όχι στην ισπανική κοινωνία».

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μια διάσωση», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί προς το «30% (των τραπεζών) που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες», όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ υπολογίζει στην έκθεσή του ότι οι ανάγκες των ισπανικών τραπεζών ανέρχονται σε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή το ύψος της βοήθειας μπορεί να ανέλθει σε «έως 100 δισεκατομμύρια» ευρώ.

Στήριξη από το Eurogroup 

«Έως 100 δισ. ευρώ θα ανέλθει, συνολικά», η στήριξη της ευρωζώνης, υπό τη μορφή δανείων, για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ανακοινωθέν δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίσημη αίτηση που υπέβαλε η Ισπανία.

Όπως υπογραμμίζεται, η βοήθεια θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διάθεση της ευρωπαϊκής στήριξης στις ισπανικές τράπεζες. Η ευρωζώνη σημειώνει ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα, κρίνοντας ότι η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, καθώς και στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας. Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται, τέλος, ότι ζητείται από το ΔΝΤ να στηρίξει με εποπτικό ρόλο την αρωγή της ευρωζώνης προς την Ισπανία.

πηγή

Επικοινωνία

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2012/06/100_10.html#ixzz1xNG2otLS
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s