Ο Γ. Ζανιάς ζητάει παράταση ως το 2016 και επιπλέον 20 δισ. ευρώ


Eurogroup: Οι Ευρωπαίοι ζητούν περιορισμό του Δημοσίου και κλείσιμο οργανισμών 
Τις πρώτες αναφορές για την ανάγκη επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται ότι θα κάνει σήμερα στο Eurogroup -πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο- ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς.
Μετά από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαράς και τη συμμετοχή των δύο πολικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Β. Ράπανου, συμφωνήθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα καλέσει στην Αθήνα τους επικεφαλής της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ, για τις πρώτες επαφές.

Οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας αναμένουν στο Eurogroup διευκρινίσεις για τέσσερα ζητήματα. Πρώτον, αν θα εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τους περασμένους μήνες (prior actions), όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στην Υγεία, δεύτερον, αν θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το φορολογικό και την πάταξη φοροδιαφυγής και, τρίτον, αν θα προωθηθούν άμεσα οι ενέργειες για να μειωθεί ο δημόσιος τομέας.

«Στην ατζέντα θα τεθεί σίγουρα ο περιορισμός του Δημοσίου τομέα με αιχμή την μείωση του αριθμού των φορέων και των Οργανισμών και την περικοπή και των δαπανών» σημειώνει υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών. Το τέταρτο ζήτημα είναι η επανέναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και η επιτάχυνση του έργου του.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επέκτασή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.
Ολα δείχνουν το Eurοgroup θα λάβει την απόφαση για την έγκριση (η εκταμίευση ενδέχεται να καθυστερήσει) του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση (του Μαΐου) προς στην Ελλάδα. Κατά την τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των κρατών μελών της ευρωζώνης (Euro Working Group) τη Δευτέρα το κλίμα ήταν θετικό, με την εξαίρεση χωρών που συνεχίζουν αντιδρούν, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.
Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο μεγαλύτερο μέρος από το 1δισ. ευρώ, 900 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί από την Ελλάδα ως συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM ως το τέλος Ιουλίου, ενώ συνολικά η Ελλάδα θα «βάλει» στο ESM 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου χωρίς το 1δισ. ευρώ επαρκούν ως τέλος Ιουλίου.

πηγή

Επικοινωνία

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2012/06/2016-20.html#ixzz1yP8ig0qa
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s